Skip to main content

De rituelen van Hadj worden uitgevoerd in een duur van vijf of zes dagen, officieel beginnend op de 8e Dhul-Hijjah tot eindigend op de 13e van dezelfde maand; Hajj is het grootste jaarlijkse religieuze evenement dat plaatsvindt in de islam. Letterlijk betekent “deelnemen aan de reis”, De 7 stappen van Hajj zijn als volgt:

Stap 1 – Ihram en intenties
Stap 2 – Mina aka “Stad van tenten”
Stap 3 – Mina naar Arafat, 9e dag van Dhul-Hijjah
Stap 4 – Muzdalifah
Stap 5 – Rami – De duivel stenigen
Stap 6 – Nahr
Stap 7 – Afscheid Tawafi

Stap 1 – Ihram en intenties
Het maken van een zuivere intentie en het dragen van de Ihram zijn de twee van de eerste essentiële stappen bij het verrichten van de hadj. Na het maken van de niyat wordt moslimpelgrims geadviseerd om de Ihram te dragen: twee stukken ongestikte witte lakens voor mannen en een loszittende abaya voor vrouwen, die het hele lichaam goed bedekken. Het wordt aanbevolen dat de pelgrim de Ihram op Dhul-Hijjah draagt ​​voordat hij Miqat betreedt – de buitengrenzen van Mekka. De vijf toegangspunten of relevante Miqats voor pelgrims zijn als volgt:

Abbyar Ali (Dhu’l Hulaifah) – Dit is het punt van Miqat voor pelgrims die door Medina of uit Saoedi-Arabië komen. Ze worden geadviseerd om Hajj al-Tamatt’u uit te voeren.
(As-Sail Al-Kabeer) Qarn-al Manzil – Dit is het punt van Miqat voor pelgrims die door of uit Taif of Najd komen.
Al-Juhfah – Gelegen in de buurt van Rabigh, is het het punt van Miqat voor pelgrims die door of uit Egypte, Syrië of Marokko komen.
Dha’Irq – Is het punt van Miqat voor pelgrims die uit of door Irak komen.
Sa’adiyah (Yalamlam) – Dit is het punt van Miqat voor pelgrims die door of uit Jemen, India of Pakistan komen.
Ook wordt pelgrims, eenmaal in Ihram, geadviseerd om Talbiyah te reciteren terwijl ze zich onthouden van alle zondige handelingen. De Talibyah moet met luide stem worden gereciteerd:

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لَا شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ، انَّالْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ، لَكَ وَالْمُلْكَ، لا شَرِيكَ لَكَ

Labbayk Allaahumma labbayk, labbayk laa shareeka laka labbayk, ‘innal-hamda, wanni’mata, laka walkmulk, laa shareeka laka.

“Altijd tot Uw dienst, O Allah, iedereen tot Uw dienst. Ooit tot uw dienst, u heeft geen partner, ooit tot uw dienst. Voorwaar, alle lof, zegeningen en heerschappijen zijn van U. Je hebt geen partner.” (Moslim 2:841)

Na aankomst in Mekka moeten moslims die Hajj al-Tamatt’u willen uitvoeren de rituelen van Umrah combineren met Hajj. Hiervoor lopen moslims 7 keer tegen de klok in om de Heilige Ka’aba, ook wel Tawaf genoemd. Ze voeren dan het ritueel van Hajr-e-Aswad (Zwarte Steen) uit en gaan naar de volgende fase van Umrah, die tussen de heuvels van Safa en Marwa loopt. Zodra de Umrah is voltooid, beginnen de pelgrims aan hun reis naar Mina.

Stap 2 – Mina ook bekend als “City of Tents”
Mina ligt op 5 tot 6 km van Mekka en is een kleine stad. Aangekomen in de tentenstad Mina, wordt pelgrims geadviseerd daar te rusten tot de volgende dag. Beginnend met het middaggebed (Zuhr) en eindigend met het ochtendgebed (Fajr), reciteren pelgrims alle vijf Salahs terwijl ze in Mina verblijven. Tegenwoordig bestaat het land van Mina uit moderne tenten die zijn uitgerust met alle essentiële voorzieningen. Moslims moeten zowel verplichte als niet-verplichte gebeden opzeggen tijdens hun verblijf in Mina.

Stap 3 – Mina naar Arafat, 9e dag van Dhul-Hijjah
Op de ochtend van de tweede dag van de Hajj, dat is de 9e Dhul-Hijjah, beginnen de pelgrims richting Arafat te lopen terwijl ze de Talbiyah uit volle borst reciteren. Moslimpelgrims observeren Zuhrain – een combinatie van Zuhr- en Asr-gebed met Qasar-gebed bij het bereiken van de berg Arafat. Dit staat bekend als Waquf – de handeling van het staan ​​voor Allah (SWT) en wordt waargenomen in de buurt van de Jabal al-Rahmah van ’s middags tot zonsondergang.

Gelegen op 14,4 km van Mina, was de berg Mercy of Jabal al Rahmah van de Arafat waar de geliefde profeet Mohammed (vzzmh) de laatste preek hield.

Stap 4 – Muzdalifah
De volgende bestemming van de pelgrims voor de hadj is Muzdalifah, een klein stadje gelegen tussen Mina en de berg Arafat. Bij zonsondergang op het terrein van Muzdalifah bieden de pelgrims Maghribaen aan – een gecombineerd gebed van Maghrib en Isha. Moslims brengen een hele nacht door onder de blote hemel en verzamelen 49 kiezelstenen van vergelijkbare grootte voor het ritueel van Rami (steniging van de duivel). Ze verlaten dan de stad Muzdalifah op de ochtend van de 10e Dhul-Hijjah.

Tawaf al-Ifadah en Sa’i’
De pelgrims gaan nu terug naar Mekka om Tawaf al-ifadah en Sa’I uit te voeren, het rennen tussen de heuvels van Safa en Marwa. Als ze klaar zijn, gaan moslims terug naar Mina om de handelingen van Rami, Nahr en Halq uit te voeren.

Stap 5 – Rami (steniging van de duivel)
Bij aankomst in Mina voeren pelgrims de handeling van Rami uit door de Jamraat al-Aqabah te stenigen. Er worden zeven stenen naar de kolomstructuur gegooid. De steniging van Jamrat wordt uitgevoerd ter nagedachtenis aan de daad van de profeet Ibrahim (AS) toen de duivel hem probeerde te ontmoedigen om het bevel van Allah (SWT) te volgen. Als antwoord gooide de Profeet Ibrahim (AS) kleine steentjes om de duivel te laten verdwijnen. Rami moet elke dag om 12.00 uur worden uitgevoerd. Rami wordt uitgevoerd op de 11e en 12e van Dhul-Hijjah.

Stap 6 Nahr
Na de voltooiing van Rami, op 12 Dhul-Hijjah, wordt moslimpelgrims geadviseerd om het offeren van een dier te verrichten; het kan een kameel of een lam zijn. Hiervoor kunnen pelgrims offerbonnen of vouchers kopen, waarin staat dat het offer namens hen is gebracht. Het vlees van het geofferde dier moet aan de behoeftigen worden uitgedeeld.

Halq en Taqsir

Halq betekent het hoofd scheren, terwijl Taqsir het inkorten of knippen van haar betekent. Na het uitvoeren van het heilige offer wordt mannelijke pelgrims geadviseerd om hun hoofd volledig geschoren of geschoren te krijgen. Hoewel het verboden is om hun hoofd te scheren, wordt vrouwen geadviseerd om een ​​lok of haarlok te laten knippen. De daad van Halq en Taqsir symboliseert de volledige toewijding van een moslim aan Allah (SWT) en onthechting van wereldse schijn.

Stap 7 – Afscheid Tawafi
moslimpelgrims die tawaf maken rond de ka’aba. Na het voltooien van het ritueel keren de pelgrims terug naar de heilige ka’aba in Mekka om de ’tawaf al-ifadah’ uit te voeren, ook bekend als de ‘afscheidtawaf’, gevolgd door Sa’I. Hoewel dit officieel het einde van de hadj markeert, bezoeken veel pelgrims ook Medina voordat ze naar huis gaan.

Waarom gaan moslims 7 keer rond de Ka’aba?
Er is geen specifieke verklaring waarom moslims zeven keer rond de Ka’aba gaan. Net zoals moslims wordt geadviseerd om vijf keer per dag te aanbidden, wordt hun verteld om zeven ronden rond de Heilige Ka’aba te maken tijdens het uitvoeren van Umrah of Hajj. De handeling van Tawaaf is echter een weerspiegeling van het idee dat het leven van een moslim alleen zou moeten draaien om het gehoorzamen van de bevelen van Allah (SWT) en het volgen van de Sunnah van de profeet Mohammed (vzmh).

Samenvatting – 7 stappen van hadj
De hadj is een van de vijf essentiële pilaren van de islam. Omdat het verplicht is voor elke moslim, wordt geadviseerd dat de hadj minstens één keer wordt aangeboden door financieel en fysiek in staat zijnde moslims.

Chat openen
1
Scan the code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?